X

Elkészült a Menüteszek Androidos alkalmazásunk!

Mobil alkalmazásaink hamarosan elkészülnek és elérhetőek lesznek!

Napi menü

Megnézem

Heti menü

Megnézem

Nádor Vendéglő

9023 Győr, Corvin utca 36-38.

Telefon: +3696317179

Szezonális nyitvatartás:
Minden nap 11.30-tól 15 óráig

Étterem leírása

A nevezetes Szalai vendéglős dinasztia tagjai mindig magukénak vallották az idézet bölcsességét. Idősebb Szalai Lajos 1886-ban Kunszigeten született, de 1902-ben már Mosonban a Korona Szállóban pincérinasnak jelentkezett és dolgozott. Közben kitűnő eredménnyel elvégezte az akkori pincér szakiskolát. Így vált lehetővé, hogy éthordóként végezze munkáját. Később 370 korona kauciót kellett fizetnie, hogy főpincérként tevékenykedjen. Három év alatt 2700 koronát tett félre, amit a későbbi hadikölcsön elvitt tőle. Komárom, Pozsony, Körmend voltak ezután munkásállomásai. Éttermek, kávéházak és szállodák. Nagykanizsán 1913-ban a jóhírű 28 szobás Centrál Hotel éttermi- és szobafőnöke lett.


Feljegyzése szerint, 1914. június 27-én magas rangú császári és királyi tisztek keresték, több szobát foglaltak le Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége, Chotek Zsófia részére, akik Bécsből Szarajevóba utazva ott szálltak meg egy éjszakára. Szalai szolgálta fel a trónörökös párnak a vadételekből álló vacsorát, majd a reggelit. Június 28-án kora reggel nyitott gépkocsival indultak el valóban utolsó útjukra Szarajevó felé. A mogorva trónörökös kézfogással köszönte meg Szalainak a kiváló ellátást. Délután már Gavrilo Princip közeli lövéseitől a szálló híres vendégei halottak voltak, amelynek eredményeként Szalai Lajos 1916-tól 26 hónapot töltött a Pisve pokolban.


Szerencsésen hazatérve, 1921-ben megnősült és 1957-ben Győrött halt meg. Házasságából öt gyermek született, az első még csecsemő korában meghalt, a két fiú és a két lány pedig folytatták édesapjuk szakmáját.

Lajos a Győri Bencés Gimnáziumban érettségizett. Szalai Lajos, akit Győrött csak "Öcsinek" ismernek, 1959-ben telepedett le a Rába partján, mielőtt a kunszigeti nagyvendéglőt vezette, és az Apáca utcai Kis-Halász olajos padlós, 30 személyes csárdából 100 személyes kiváló éttermet létesített Károly bátyjával, Margit és Olga húgaival. A Kis-Halász slágere a rántott és ecetes hal, valamint a kiváló minőségű halászlé. Szalai Lajos fia, Tamás, Székesfehérváron technikai tanulmányokat végzett, de hamar búcsút mondott tanult szakmájának. Magánszorgalomból kitanulta a vendéglátás minden csínját-bínját, majd megnyitotta a Kisfaludy utcában -az azóta közkedvelt- Szalai vendéglőt.


Győr-Nádorvárosban 1957. november 7-én nyílt meg a Nádor reprezentatív vendéglő, mely színvonala egyre jobban süllyedt, majd az éttermet bezárták. Győr város önkormányzata 1993-ban szigorú minőségi feltételekkel pályázatot hirdetett a Nádor üzemeltetésére, amit Szalai Tamás nyert el. Napjainkban a Nádor étterem a megyeszékhely egyik legkiválóbb étterme. A mesterszakács Pőce Imre, Szalai Tamás pedig maga lett a bormester. Borlapján a magyar borvidék mintegy 60 féle legkiválóbb itala megtalálható.

Térkép

0.0389